×

Titel

Text

Wij krijgen veel vragen in de winkel over het reinigen en behandelen van Teakhout aan boord. Teakhout lakken is niet altijd de beste keuze want de levensduur van het lakwerk valt de mensen vaak wat tegen. Dit komt omdat Teak een vettige houtsoort is, en het moeilijk is om hier een goede hechting op te verkrijgen, zeker als het houtwerk altijd in de openlucht is en niet wordt afgedekt met een dekzeil. Gelukkig  zijn er diverse alternatieven die het Teak prima beschermen en waarmee het Teakhout zijn mooie uitstraling behoudt. Uiteraard beginnen we met het reinigen van het Teakhout.

Het Teakhout reinigen

Starbite Teak cleaner en restorer is een goed en makkelijk product om het Teakhout mee te reinigen. De verwerking is eigenlijk heel eenvoudig. Eerst borstel je het teak met schoon water om de losse vervuiling zoveel mogelijk mee weg te spoelen. Daarna breng je de Starbrite Teak cleaner onverdund aan en wrijf je deze goed in met een TeakScrub. Dit is een aluminium sponsje dat uiteraard helemaal veilig is voor het Teak, maar waarmee je de Teak cleaner goed in het oppervlak wrijft. Laat de reiniger eventjes intrekken, en scrub het oppervlak vervolgens schoon met water en de Teak Scrub. Starbrite Teakcleaner en restorer verwijdert niet alleen de vervuiling maar brengt ook de originele kleur weer naar boven.

Teak Oil Sealers

Als het Teakhout gereinigd is en zijn kleur weer heeft kunnen we verder met de volgende behandeling. Veel gebruikt zijn  de Teak oil Sealers. Deze verkopen wij van Epifanes en van Starbrite. voordeel van deze Teak sealers is dat je hiermee de onbehandelde en natuurlijke uitstraling van het Teak behoudt, maar het wel beschermt tegen de weersinvloeden en vervuiling. Starbrite Tropical Teak oil Sealer levert dit product in 3 kleurtinten. Een Clear, hiermee breng je geen pigment aan en behoudt het Teakhout dezelfde kleur die het heeft als het helemaal onbehandeld is. Een Natural Light, deze geeft wat meer warmte aan het Teak zonder dat het te bruin kleurt, dit is de meest verkochte kleurtint overigens. En de Classic, deze kleurt het Teak echt wel donkerder. Dit kan handig zijn als het Teak wat vlekkerig is of als er reparaties zijn uitgevoerd waardoor er kleurverschillen zijn. Met de Classic kun je dit wat meer maskeren. De Teak Oil Sealer van Epifanes is qua kleur te vergelijken met de Natural Light van Starbrite.

Olievernis

Als je het Teakhout wel zo wilt behandelen dat je het uiterlijk van een laklaag verkrijgt kunnen wij zeker Epifanes Hardhoutolievernis aanraden. 

Hardhoutolievernis breng je in principe op dezelfde manier aan als een gewoon laksysteem, maar je hebt enkele grote voordelen ten opzichte van  een gewoon laksysteem.

Het grootste voordeel is toch wel dat dit product niet afbladdert zoals een gewone lak dat nog weleens doet op Teakhout. Daarnaast is het heel prettig en makkelijk te verwerken, je hoeft zelfs niet tussen de lagen te schuren. Voor een optimaal resultaat adviseren wij wel om tussen de 5 en 7 lagen aan te brengen. Dit is in de eerste instantie even wat meer werk, maar hier heb je op de langere termijn zeker veel plezier van! 

Hardhoutolievernis geeft een zeer mooie hoogglans eindlaag. Mocht dit niet gewenst zijn dan kun je hem afwerken met de Hardhoutolievernis MAT. 

Overige systemen om Teakhout mee te behandelen

Naast bovenstaande systemen hebben wij uiteraard nog veel meer producten in het assortiment om Teakhout mee te behandelen, zoals de laksystemen van De IJssel Coatings, Owatrol D1/D2 olie en nog diverse andere laksoorten van Epifanes en teakolie van verschillende merken. Bovenstaande producten vinden wij echter de moeite waard om eens extra uit te lichten, vandaar dit artikel. Bent u op zoek naar een ander merk of systeem? Neem gewoon even contact met ons op!